VÅRT GODA DRICKSVATTEN
Vatten är vårt viktigaste och mest kontrollerade livsmedel och källan till allt liv. Vi hämtar vårt vatten från naturen och lämnar tillbaka det efter att vi renat det. Vi har tillgång till dricksvatten, dygnet runt, direkt från kranen och det är gott, friskt, lokalproducerat och kostar bara några öre per liter. Och i det priset ingår även skydd av våra vattentäkter, rening av vårt avloppsvattnet och hantering av dagvatten.
VARJE DROPPE RÄKNAS
Vårt ansvar till vår miljö och våra vattendrag är stort. Det finns alltid saker som du kan göra och tänka på för att spara på vårt vatten. Vår huvudvattentäkt i Långasjön är helt beroende av tillflöden från sjön Mien som ligger söder om Tingsryd. Under flera år har vattennivåerna varit lägre än normalt, vilket resulterar i att det blir bevattningsförbud när det regnar som minst. Vi måste lära oss att bli bättre på att hushålla med vårt vatten – varje droppe räknas!
I Sverige förbrukar vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. 60 liter går åt för personlig hygien, 30 liter för toalettspolning, 15 liter för disk, 15 liter för tvätt, 10 liter för mat och dryck och 10 liter går till övrigt. Har du koll på hur mycket vatten ni förbrukar i ert hushåll?
Alla älskar vi vatten. Så tänk på att spara på – det gynnar oss alla. Här hittar du våra spara vatten-tips.
VATTENVERK
Långasjöns Vattenverk
Karlshamns vatten kommer från vattenverket vid Långasjön. Vattnet pumpas in i verket från sjön och renas i fällningsbassänger, varifrån föroreningarna pumpas vidare till avloppsreningsverket. Det renade vattnet filtreras sedan ytterligare genom sand. Därefter tillsätts kalk för att höja pH-värdet och sedan ytterligare en filtrering genom aktivt kol för att ta bort dålig smak.
För att ta bort eventuella bakterier används sedan 1995 UV-ljus och därför behöver inget klor tillsättas.
Vattnet i ledningarna håller ett pH-värde på 8,3-8,6 och hårdheten är 4,0-4,5 tyska grader (dH). Detta innebär att vattnet betecknas som mjukt och att man därför bör använda lägsta föreslagna dosering på tvätt- och diskmedelspaketen.
Ringamåla vattenverk
Ringamåla vattenverk försörjer Ringamåla tätort. Råvattnet kommer från en grundvattentäkt.
Inkommande vatten passerar en luftningstank där oxidation av järn och mangan sker. Före luftningstanken sker en dosering av lut. Efter luftningstanken passerar vattnet två sandfilter, varav ett har toppats med mangandioxid. Här avskiljs oxidationsprodukter av järn och mangan. Före filter två tillsätts ett flöde från RO-anläggningen (omvänd osmos) för att minska fluoridhalten. Det filtrerade vattnet desinficeras med UV-ljus före och efter lågreservoaren. Två dricksvattenpumpar distribuerar ut dricksvattnet till våra kunder.
Som reserv finns utrustning för att dosera natriumhypoklori.
Vattnets hårdhet i Ringamåla är 2,5-3,0 dH, vilket bedöms som mjukt vatten.
VÅRT MEST KONTrOLLERADE LIVSMEDEL
Vattenprover tas regelbundet från: Dricksvatten (vattenverk, ledningsnät), Avloppsvatten (reningsverk), Recipientvatten (sjöar och vattendrag), Badvatten (hav, sjö, bassäng). Vi jobbar aktivt idag med att kontrollera vattnets kvalitet. Prover tas regelbundet och skickas till externt laboratorium.
Kemisk (inkl. halogenerade lösningsmedel), SGS analysresultat, jan 2024
Mikrobiologisk undersökning, SGS analysresultat, maj 2024
LÄKEMEdeL I DRICKSVATTNET
Undersökningar visar att dricksvattnet i Sverige innehåller stora mängder med läkemedelsrester. Det är fortfarande inom gränserna för vad som anses vara en kontrollerad nivå men det är viktigt att både läkemedelsindustrin och vi som använder medicinerna tar ansvar för att minska mängden läkemedel som når den känsliga vattenmiljön. Tillsammans kan vi hjälpas åt att hindra att läkemedel ökar i våra vattendrag och i vårt dricksvatten.
Spola aldrig ner överblivna läkemedel i toaletten och släng dem inte i soporna. Lämna alltid tillbaka gammal eller oanvänd medicin på ditt apotek.
Det pågår mycket forskning för att ta fram ny reningsteknik för att rena läkemedelsrester. Karlshamn Energi har bedrivit en förstudie för att utreda och avgöra behovet av rening av läkemedelsrester samt vilka möjligheter Sternö avloppsreningsverk har för att utföra läkemedelsrening. Här kan du läsa mer om förstudien som avslutades i början av 2023.
ENSKILT DRICKsVATTEN
Frågor om dricksvatten från egen brunn hanteras av Miljöförbundet Blekinge Väst.