VÅRT GODA DRICKSVATTEN
Vatten är vårt viktigaste och mest kontrollerade livsmedel och källan till allt liv. Vi hämtar vårt vatten från naturen och lämnar tillbaka det efter att vi renat det. Vi har tillgång till dricksvatten, dygnet runt, direkt från kranen och det är gott, friskt, lokalproducerat och kostar bara några öre per liter. Och i det priset ingår även skydd av våra vattentäkter, rening av vårt avloppsvatten och hantering av dagvatten.
VARJE DROPPE RÄKNAS
Vårt gemensamma ansvar för vår miljö och våra vattendrag är stort. Det finns alltid saker som du kan göra och tänka på för att spara på vårt vatten. Vår huvudvattentäkt Långasjön fylls på från sjön Mien som ligger söder om Tingsryd. För att skydda vattnet finns ett vattenskyddsområde kring detta område. Vad som gäller i vattenskyddsområdet kan du läsa här (Hänvisning till dokument som redan finns på hemsidan).
Det är många intressenter som tar del av och nyttjar denna fantastiska naturresurs; växter, djur och människor. Vi måste lära oss att bli bättre på att hushålla med vårt vatten – varje droppe räknas!
I Sverige förbrukar vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. 60 liter går åt för personlig hygien, 30 liter för toalettspolning, 15 liter för disk, 15 liter för tvätt, 10 liter för mat och dryck och 10 liter går till övrigt. Har du koll på hur mycket vatten ni förbrukar i ert hushåll?
Alla älskar vi vatten. Så tänk på att spara på vattnet – det gynnar oss alla. Här hittar du våra spara vatten-tips.
Var kommer mitt vatten ifrån?
Långasjöns Vattenverk
Har du kommunalt vatten och bor i Karlshamn, Asarum, Svängsta, Mörrum, Åryd så kommer ditt vatten från vattenverket vid Långasjön. Råvattnet är ett ytvatten. Ytvatten är lite grumligt och innehåller humus som ofta ger en gulaktig färg. Det varierar dessutom i kvalité och temperatur över året.
Vattnet pumpas in i verket från Långasjön och renas från mikrobiologi och humus genom fällning i bassänger och genom filtrering, varifrån det avskilda slammet pumpas vidare till avloppsreningsverket. Därefter justeras pH-värdet och alkaliniteten på vattnet.
För att ta bort eventuella bakterier, virus och parasiter används UV-ljus före distribution till dig som konsument och därför behöver inget klor tillsättas.
Vattnet i ledningarna håller ett pH-värde på 8,3-8,6 och hårdheten är 4,0-5,0 tyska hårdhetsgrader (°dH). Detta innebär att vattnet betecknas som mjukt och att man därför kan använda lägsta föreslagna dosering på tvätt- och diskmedelspaketen.
Ringamåla vattenverk
Ringamåla vattenverk försörjer Ringamåla tätort där råvattnet är ett grundvatten. Grundvatten innehåller ingen humus men däremot ofta metaller, där järn och mangan är de vanligaste.
Inkommande vatten pumpas in i verket och renas från järn och mangan genom luftning och därefter filtrering. I Ringamåla finns även membranfilter för att minska fluoridhalten. Vattnet passerar ett UV-aggregat före distribution av det färdiga dricksvattnet ut till våra kunder.
Vattnet i ledningarna håller ett pH-värde på 8,5-8,7 och hårdheten är 2,0-2,5 tyska hårdhetsgrader (°dH). Detta innebär att vattnet betecknas som mjukt och att man därför kan använda lägsta föreslagna dosering på tvätt- och diskmedelspaketen.
björkenäs vatten
I Björkenäs kommer vattnet från grundvatten, med ursprung i Sölvesborgs kommun. Här köper Karlshamn Energi renat dricksvatten och levererar i ledningsnätet ut till våra kunder.
Vattnet i ledningarna håller ett pH-värde på 8,2 och hårdheten är 12 tyska hårdhetsgrader (°dH), vilket bedöms som hårt vatten.
VÅRT MEST KONTrOLLERADE LIVSMEDEL
Vi jobbar aktivt med att kontrollera vattnets kvalitet för att säkra ett bra dricksvatten. Prover tas regelbundet och analyseras på externt laboratorium. Vattenprover tas från vattentäkter, vattenverk, och ledningsnät.
Kemisk undersökning, SGS analysresultat, sept 2024
Mikrobiologisk undersökning, SGS analysresultat, sept 2024
ENSKILT DRICKsVATTEN
Frågor om dricksvatten från egen brunn hanteras av Miljöförbundet Blekinge Väst.