Fiber till villan – ett viktigt val

ke_bilder_850x193_villa

Karlshamn Energi brinner för att förenkla ditt vardagsliv och en snabb uppkoppling gör det möjligt att få dagens vardag att fungera – som att jobba hemma eller streama film. 

Vad får jag för min investering
om jag installerar fiber?

ETT SNABBARE VARDAGSLIV
Med fiber har du i stort sett inga begränsningar, förutom ljusets hastighet. Det är snabbt, leveranssäkert och har en hög kapacitet. Det innebär att du kan surfa från flera enheter samtidigt, utan att hastigheten förändras. Dessutom slipper du avbrott i större utsträckning, eftersom den nedgrävda fibern klarar både blixtnedslag och stormar.

VÄLJ MELLAN FLERA OLIKA TJÄNSTER OCH LEVERANTÖRER
Bredband via fiber ger dig stor valfrihet och du kan välja mellan internet, tv och telefoni från flera olika tjänsteleverantörer. Utbudet av tjänster och leverantörer breddas ständigt.

LÅGA PRISER PÅ HÖG KVALITET
Den stora bredden av tjänsteleverantörer höjer kvaliteten och pressar priserna. Tjänsterna via fiber är ofta billigare och köper du både internet, tv och telefoni via din fiber kan du ofta hålla nere kostnaden ännu mer. Jämför gärna de tjänster du kan få via fiber på Tjänsteguiden med de tjänster du har idag.

TJÄNSTER FÖR BÅDE NÖJE OCH NÖDVÄNDIGHET
Bo kvar hemma – även på ålderns höst. Med framtida tjänster inom vård och omsorg, exempelvis trygghetslarm och videoövervakning för hemtjänsten, kan du vara säker på att du får snabb hjälp om du skulle behöva den.

EN INVESTERING FÖR FRAMTIDEN
Att ansluta sig till fibernätet höjer värdet på din fastighet. Det är en långsiktig investering och även om du själv inte är intresserad av stadsnät kommer framtida köpare av din bostad att vara det.

 

Frågor & svar

Vilka leverantörer kan jag välja bland för Internet TV och Telefoni?

Ni kan läsa mer om alla tjänsteleverantörer i vårt fibernät på tjansteguiden.karlshamnenergi.se

Vem äger anslutningen?

En slutförd fiberanslutning blir fast egendom och tillhör villan. Ägandet tillfaller villaägaren.

Var placeras switchen?

Switchen monteras innanför närmaste yttervägg mot gata. Vill man ha annan placering får man själv förbereda med rör inomhus, läs mer här.

Vad kostar det att ansluta sig?

Kostnaden består av en engångsavgift, ingen månadsavgift för nätet tillkommer.
För att få information kring vad det kostar eller lägga en beställning, klicka in här och lägg in din adress 

Vad ingår i kostnaden för min fiberanslutning?

I anslutningsavgift ingår markarbete på tomt samt installation av fiberkabel och en switch. Grävning på tomten utförs av KEAB. KEAB ansvarar sedan för att färdigställa överlämningspunkten inne i bostaden, vilket består av inblåsning av fiber och installation av switch.

Jag har fått erbjudande om att teckna avtal för fiberanslutning. Varför bör jag ta del av erbjudandet?

När vi bygger ut fiber i ett förprojekterat villaområde ansluter vi flera villor samtidigt och kan då erbjuda ett bättre pris. En anslutning senare ger en högre anslutningskostnad och längre väntetid.

Tillkommer det någon kostnad utöver anslutningsavgiften?

Anslutningskostnaden är en engångskostnad, som du betalar till Karlshamn Energi. De tjänster som du väljer att ha efter installationen, betalar du till din tjänsteleverantör.

Kan jag få uppskov eller betala via avbetalning?

Kontakta vår Kundservice så hjälper vi dig

Kan jag få fiber där jag bor?

Gå in här och sök på din adress, så ser du om din adress finns med.

Jag ska flytta, vad händer med min fiberanslutning och mina tjänster?

Anslutningen följer med fastigheten och är inget man kan ta med sig, däremot de tjänster du valt för TV, telefoni och internet kan du antingen flytta med dig eller välja att säga upp. Detta gör du direkt med den tjänsteleverantör du har.

Jag har ingen dator, varför ska jag ansluta mig till fibernätet?

Ja, via fiber finns många möjligheter utöver snabb internetuppkoppling, till exempel TV och telefoni. Du kan även koppla in smartahem-tjänster, larm, vårdtjänster m.m. på en internettjänstkapacitet. Det höjer ju också värdet på din fastighet vid en eventuell försäljning.

Hur går arbetet till på min tomt?

Karlshamn Energi gräver fram till närmsta yttervägg på villan. Röret läggs på ca 30-40 cm djup och bredden på schaktet är ca 15-20 cm. Grovåterställning gäller d.v.s. grus/jord tillbaka på sin plats, men inga plattor, asfalt, rabatter, gräsmatta. Då schakten är gjord så tar vi oss in (borrar) genom yttervägg och fibern ansluts i medföljande switch.