Så här går det till att få fiber!

ke_bilder_540x460_villaSå här installerar vi fiber i din villa

TECKNA AVTAL
För att få fiber till din villa, tecknar du avtal hos oss via denna länk: Teckna avtal. Där kan du söka på din adress och se status för just ditt område.

DU FÅR ETT BREV AV OSS
När det är dags för ditt område att få fiber får du ett brev från oss. I det ligger information, en preliminär tidplan, inbjudan till öppet hus, ett avtal och ett svarskuvert. Om du redan bestämt dig för fiberanslutning ska du skicka in avtalet så snart du kan. Observera att kampanjen pågår under en begränsad period så var ute i god tid för att få ett bra pris och leverans i god tid.

INFORMATIONSMÖTE/ÖPPET HUS
Har du frågor? När det börjar närma sig för ditt område att få fiber bjuder vi in er till ett informationsmöte via brev. Anmäl dig till vårt informationsmöte/öppet hus så får du veta mer och svar på dina eventuella frågor kring hur det går till att ansluta din fastighet till vårt öppna fibernät. Vi bjuder på fika.

BESÖK HEMMA HOS DIG
Vi gör hembesök hos alla. Då tar vi, tillsammans med dig, ställning till var och hur vi ska gräva på din tomt samt var switchen ska sitta. Switchen monteras oftast direkt på insida av vägg som vetter mot ingången (oftast mot gatan). Vill man ha switchen placerad någon annanstans längre in i huset förbereder man det själv med ett rör där vi sedan blåser in fiberkabeln. Här kan du läsa om tips och anvisningarför installation av switch: Tips för anslutning av switch

GRÄVNING UTE I GATAN
Ungefär 1 vecka innan vår entreprenör börjar gräva ner fiberslang på din gata meddelas du via en lapp i din brevlåda. Det är viktigt att du plockar bort saker på din tomt som eventuellt står i vägen. Frågor kring grävning och utförande ställs nu i första hand till entreprenörens projektledare. Självklart kan du även höra av dig till vår Kundservice.

GRÄVNING PÅ DIN TOMT
Grävning och förläggning av fiberslang samt spårtråd sker på din tomt från tomtgräns fram till håltagningspunkt på ditt hus. Du ansvarar för att förbereda och flytta allt som kan vara i vägen på överenskommen grävsträcka som exempelvis; buskar, plantor, plattor, stensättningar och grus. Grovåterfyllning efter grävning ingår, det vill säga att jordmassor läggs tillbaka i schaktet. Observera att ingen form av återställning ingår. OBS! Du ansvarar själv för att informera leverantören om ledningar som du själv dragit på tomt, exempelvis gräsklipparkabel.

INSTALLATION AV FIBER OCH SWITCH
Entreprenören kontaktar dig och ni bokar in möte för installation av kundenhet och håltagning i grund/fasad. Placering av switch inne i huset har tidigare bestämts i samråd med dig under hembesöket. Till sist kontrolleras fiberanslutningen så att den fungerar som den ska.

ANSLUT DIG TILL INTERNET
Anslut datorns nätverkssladd till ditt bredbandsuttag och starta din webbläsare. Skriv in www.karlshamnsporten.se, tryck sedan på ”Logga in” i huvudmenyn. Fyll i alla uppgifter som efterfrågas. Vill du läsa mer om detta kan du ladda ner vår folder för registrering i karlshamnsporten: folder för registrering i karlshamnsporten

BESTÄLLA TJÄNSTER
Nu kan du beställa internet, tv och telefoni från någon/några av våra tjänsteleverantörer  Gå gärna in på karlshamnsporten.net och hitta de tjänster som passar dig. Vi rekommenderar att du väntar med att säga upp någon/några av dina ”gamla” tjänster tills du fått besked om att din fiberanslutning fungerar, eftersom vi inte kan ge dig något exakt datum för när den gör det. Läs mer under respektive tjänsteleverantörs erbjudande på karlshamnsporten.net.

NU FUNKAR DET
Grattis! Nu kan du börja använda din fiberanslutning.

SÅ BETALAR DU
Du betalar först när installationen är klar och driftsatt. Installationsavgiften är en engångsavgift med 30 dagars betalningsvillkor. Man kan också få sin faktura uppdelad på 12/24 månader. Kontakta oss för mer information. (Grävkostnaden berättigar även till ROT-avdrag f n 1 800 kr).

Har du frågor / funderingar eller vill ha mer information innan du tecknar avtal är du varmt välkommen att ringa eller maila någon av oss

Roger Antonsson, 0454-818 27, roger.antonsson@karlshamnenergi.se
Eva Olsson, 0454-818 13, eva.olsson@karlshamnenergi.se

Frågor & svar

Vilka leverantörer kan jag välja bland för Internet TV och Telefoni?

Ni kan läsa mer om våra tjänsteleverantörer i www.karlshamnsporten.se.

Vem äger anslutningen?

En slutförd fiberanslutning blir fast egendom och tillhör villan. Ägandet tillfaller villaägaren.

Var placeras switchen?

Switchen monteras innanför närmaste yttervägg mot gata, annan placering enligt överenskommelse mellan Karlshamn Energi och kund.

Vad kostar det att ansluta sig?

Kostnaden består av en engångsavgift, ingen månadsavgift för nätet tillkommer.
För att få information kring vad det kostar eller lägga en beställning, gå in på bredband.nu och skriv in din adress.

Vad ingår i kostnaden för min fiberanslutning?

I anslutningsavgift ingår markarbete på tomt samt installation av fiberkabel och en switch. Grävning på tomten utförs av KEAB. KEAB ansvarar sedan för att färdigställa överlämningspunkten inne i bostaden, vilket består av inblåsning av fiber, kontaktering samt uppslingning av fiber i switchen.

Jag har fått erbjudande om att teckna avtal för fiberanslutning. Varför bör jag ta del av erbjudandet?

När vi bygger ut fiber i ett förprojekterat villaområde ansluter vi flera villor samtidigt och kan då erbjuda ett bättre pris. En anslutning senare ger en högre anslutningskostnad och längre väntetid.

Tillkommer det någon kostnad utöver anslutningsavgiften?

Anslutningskostnaden är en engångskostnad, som du betalar till Karlshamn Energi. Tjänster som du efter installationen väljer att aktivera via valfri tjänsteleverantör i Karlshamnsporten, betalar du till din tjänsteleverantör.

Kan jag få uppskov eller betala via avbetalning?

Kontakta vår Kundservice så hjälper vi dig

Kan jag få ROT-avdrag när jag ansluter mig till fibernätet?

På själva grävningsarbetet kan ett ROT-avdrag göras med f.n. 1800 kr på totalpriset, enligt nu gällande regler (satta januari 2016). ROT-avdragets storlek kan komma att justeras om reglerna för ROT förändras.

Kan jag få fiber där jag bor?

Gå in här och sök på din adress, så ser du om din adress finns med under Fokus-, planerade eller leveransklara områden.

Jag ska flytta, vad händer med min fiberanslutning och mina tjänster?

Anslutningen följer med fastigheten och är inget man kan ta med sig, däremot de tjänster du valt för TV, telefoni och internet kan du antingen flytta med dig eller välja att säga upp dem. Detta gör du direkt via den tjänsteleverantör du valt via Karlshamnsporten.se.

Jag har ingen dator, varför ska jag ansluta mig till fibernätet?

Ja, via fiber finns många möjligheter utöver snabb internetuppkoppling, till exempel TV och telefoni. Du kan även koppla in smartahem-tjänster, larm, vårdtjänster m.m. på en internettjänstkapacitet. Det höjer ju också värdet på din fastighet vid en eventuell försäljning.

Hur går arbetet till på min tomt?

Karlshamn Energi gräver fram till närmsta yttervägg på villan. Röret läggs på ca 30-40 cm djup och bredden på schaktet är ca 15-20 cm. Grovåterställning gäller d.v.s. grus/jord tillbaka på sin plats, men inga plattor, asfalt, rabatter, gräsmatta. Då schakten är gjord så tar vi oss in (borrar) genom yttervägg och fibern ansluts i medföljande switch.

VI GÖR KARLSHAMN SNABBARE

EN FILM OM VÅR FIBERUTBYGGNAD

EN FILM OM VÅR FIBERUTBYGGNAD