karlshamns FRAMTIDA VATTENVERK
Utredningen om Karlshamns framtida vattenverk är klar. Nu påbörjas projektet med att bygga ett nytt ytvattenverk i Långasjön med större kapacitet.
Bakgrund
Resan mot ett nytt vattenverk påbörjades egentligen redan för många år sedan hos kommunen. Långasjöns vattenverk som byggdes på 1960-talet är i väldigt stort behov av att moderniseras och möjliggöra högre kapacitet (kunna producera mer vatten än vad som är möjligt idag). 2019 tog Karlshamn Energi över huvudansvaret för det kommunala va-nätet och därmed även den aktuella frågan om vår framtida vattenförsörjning.
utredning
Karlshamn Energi Vatten har tittat på möjligheterna och kostnaderna för följande alternativ:
1. bygga om och rusta upp det befintliga vattenverket
2. bygga ett nytt ytvattenverk i Långasjön
3. bygga ett avsaltningsverk vid Östersjön
4. en kombination av ovanstående
Vi har listat alla tänkbara faktorer som är viktiga med ett nytt vattenverk, som t.ex. tillgång och kvalitén på råvatten, placeringen av ett verk, miljöpåverkan, reningsteknik, ekonomi m.m. Vi har sedan bedömt vilka faktorer som har mer betydelse än andra och hur väl de olika investeringsalternativen uppfyller dessa faktorer.
I en totalsummering så vann alternativet att bygga ett nytt ytvattenverk vid Långasjön med stöd av reservvatten från Mörrumsån, vilket gav minst risker till lägst kostnad. Det finns många fördelar med Långasjön, då vi redan har en tomt som är detaljplanerad och klar för ett vattenverk och vi har även ett tillstånd för vattenuttag, vilket sparar tid. Det är en stor utmaning redan idag att hålla dagens vattenverk vid liv.
Utöver viktningen så har vi även intervjuat många andra kommuner som har genomfört eller befinner sig i samma läge som oss. Det har gett oss otroligt mycket användbar information och ett bra nätverk.
FRAMTID
När är det byggstart och när blir det klart?
Nu går vi in i upphandlingsfasen för projektering och det innebär att det skulle kunna vara klart för byggstart runt slutet av 2023 eller i början av 2024 för att sedan ha ett färdigt dricksvatten från det nya verket runt 2027.
Hur sker övergången från det gamla verket till det nya?
När verket står klart är planen att växla över på ett drift- och kvalitetssäkrat sätt, parallellt med det nya. Då vi valt att fortsätta med samma råvatten, bör det inte bli några större störningar, vilket annars kan vara en av riskerna med att byta till bland annat avsaltningsalternativet.
Kommer vattnet att smaka lika gott?
Självklart! Ett av målen med det här projektet är att producera lika gott kranvatten som vi gör idag.
Här hittar du vårt pressmeddelande om utredningen