SÅ GÅR DET TILL

Så här går det till när du köper solceller från oss. Vi är med dig hela vägen, från hembesök till färdig installation.

1. bygglov

Kolla upp vad som gäller för din kommun – behövs ett bygglov? Innan processen drar igång behöver bygglovet vara beviljat. Vad som gäller för Karlshamns kommun kan du läsa mer om på  www.karlshamn.se

2. offert

Fyll i vår offertförfrågan så tar vi kontakt med dig. Vi gör ett besök hos dig och utefter det får du en offert från oss på solpaneler och installation. 

3. BOKA TID FÖR INSTALLATION

Vid beställning kontaktar vi dig och bestämmer tid för själva installationen.

4. LEVERANS

Från det att vi kommer och monterar upp solpanelerna tar det några dagar innan allt är klart, beroende på hur stor yta som ska monteras.

5. ELEN KOPPLAS IN

Och nu är installationen klar!

6. BYTA ELMÄTARE

För att kunna använda din solcellsanläggning behöver din nätägare byta ut din elmätare. Du behöver en som mäter både förbrukning och försäljning. Elinstallatören kontaktar din nätägare för ett byte.

7. KLART

Nu kan du producera din egen – och andras solenergi. Grattis!


8. sälj din överskottsel

När du är solenergiproducent, kan du sälja den el du inte behöver. Vi köper gärna ditt överskott oavsett hur stort det är. 

 

VÄLJ KARLSHAMN ENERGI
DET ÄR TRYGGT OCH NÄRA

Vi är ditt lokala energibolag sedan 1898. Vi finns alltid nära och erbjuder ett kostnadsfritt platsbesök för att se över dina möjligheter att skaffa solceller. Vi har även förmånliga elavtal om du vill sälja ditt överskott till oss. Blir du dessutom ny elhandelskund bjuder vi på den fasta avgiften i ett år! Köp dina solceller av oss.

Jag vill ha en offert!

 

 

 

Frågor & svar

Hur fungerar solceller?

När solljuset faller på solcellen skapas det en elektrisk spänning i form av likström mellan cellens fram- och baksida. Med hjälp av en växelriktare som omvandlar energin till växelström blir det sedan möjligt att använda sin egenproducerade el där hemma.

Vad är skillnaden mellan solceller och solfångare?

Solceller omvandlar solenergi till el medan solfångare producerar värmeenergi.

Kan jag få skattereduktion?

Som så kallad mikroproducent* kan du sedan 1 januari 2015 få skattereduktion med 60 öre/KWh för den överskottsenergi du matar ut i nätet. Skattereduktion ges inte för fler kilowattimmar än du köper in och för maximalt 30 000 KWh per år.

* Småskalig egenproduktion som kräver en säkringsstorlek på högst 100 ampere och en produktionseffekt upp till 43,5 kilowatt.

Läs mer på Skatteverkets hemsida

Hur mycket kan jag producera?

Solceller kan generera uppemot cirka 1 000 kWh per installerad kW och år, beroende på storlek och system. Ett realistiskt och bra mål är att bli självförsörjande med hushållsel under sommarmånaderna men att du får köpa el under vintern.

Hur lång tid tar det innan jag tjänat in min investering?

Det beror på vad du har för solcellslösning, vilken storlek den har och givetvis hur mycket el du använder. Väldigt generellt brukar det sägas att återbetalningstiden är 10-15 år.

Kan jag sälja mitt överskott?

Den el du själv producerar, men inte konsumerar, köper vi gärna av dig – vi följer Nordpools timpris. För att kunna mata in elen på elnätet och få betalt för den, installeras en ny mätare som ger timvärden på levererad el. Kontakta oss på 0454-818 00 så hjälper vi dig!

Elcertifikat - vad innebär det?

För varje megawattimme solenergi som du själv producerar finns det möjlighet att ansöka om elcertifikat – ett ekonomiskt stöd som syftar till att öka andelen egenproducerad el i Sverige.

Läs mer om elcertifikat på Energimyndighetens hemsida

Var kan jag placera solceller?

Vi erbjuder lösningar för att montera solceller på olika typer av tak och även markanläggningar.