OFFERTFÖRFRÅGAN SOLCELLER

 

Solceller

ELLER KONTAKTA OSS VIA MAIL.
Maila till sol-ladd-lagring@karlshamnenergi.se och ange ditt namn, adress och telefonnummer så kontaktar vi dig för att planera in ett hembesök och offert.
Skriv gärna vilken elförbrukning (årsförbrukning) som du har idag och vilken säkringsstorlek 16 A, 20 A, 35 A eller större) samt om det gäller mark- eller takinstallation.

Tänk på att när du mailar dina uppgifter till oss, samtycker du till att dina uppgifter sparas och kan komma att behandlas av våra samarbetspartners.

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på Karlshamn Energi 

 

 

 

 

Frågor & svar

Hur fungerar solceller?

När solljuset faller på solcellen skapas det en elektrisk spänning i form av likström mellan cellens fram- och baksida. Med hjälp av en växelriktare som omvandlar energin till växelström blir det sedan möjligt att använda sin egenproducerade el där hemma.

Vad är skillnaden mellan solceller och solfångare?

Solceller omvandlar solenergi till el medan solfångare producerar värmeenergi.

Kan jag få skattereduktion?

Som så kallad mikroproducent* kan du sedan 1 januari 2015 få skattereduktion med 60 öre/KWh för den överskottsenergi du matar ut i nätet. Skattereduktion ges inte för fler kilowattimmar än du köper in och för maximalt 30 000 KWh per år.

* Småskalig egenproduktion som kräver en säkringsstorlek på högst 100 ampere och en produktionseffekt upp till 43,5 kilowatt.

Läs mer på Skatteverkets hemsida

Hur mycket kan jag producera?

Solceller kan generera uppemot cirka 1 000 kWh per installerad kW och år, beroende på storlek och system. Ett realistiskt och bra mål är att bli självförsörjande med hushållsel under sommarmånaderna men att du får köpa el under vintern.

Hur lång tid tar det innan jag tjänat in min investering?

Det beror på vad du har för solcellslösning, vilken storlek den har och givetvis hur mycket el du använder. Väldigt generellt brukar det sägas att återbetalningstiden är 10-15 år.

Kan jag sälja mitt överskott?

Den el du själv producerar, men inte konsumerar, köper vi gärna av dig – vi följer Nordpools timpris. För att kunna mata in elen på elnätet och få betalt för den, installeras en ny mätare som ger timvärden på levererad el. Kontakta oss på 0454-818 00 så hjälper vi dig!

Elcertifikat - vad innebär det?

För varje megawattimme solenergi som du själv producerar finns det möjlighet att ansöka om elcertifikat – ett ekonomiskt stöd som syftar till att öka andelen egenproducerad el i Sverige.

Läs mer om elcertifikat på Energimyndighetens hemsida

Var kan jag placera solceller?

Vi erbjuder lösningar för att montera solceller på olika typer av tak och även markanläggningar.

Negativa elpriser och solceller - hur fungerar det?

Ibland uppstår negativa elpriser, ungefär som att det kostar pengar att sälja producerad el. Måste du som mikroproducent betala för den sålda överskottselen då? Kanske, men mer sannolikt är att du tjänar på din överskottsel. När det produceras mer el än vad som går åt blir priserna ”negativa” (minuspriser). Tidigare har negativa elpriser främst uppstått på natten och att vi numera sett dem under dagtid är ett nytt fenomen i Sverige.

Vanligtvis säljer du som mikroproducent överskottsel till spotpris. Om du säljer din solel till spotpriset kan du behöva betala när det är negativa elpriser. Men – det innebär inte att du går med förlust! Som mikroproducent får du en skattereduktion på 60 öre per såld kWh. Och dels kan du ansöka om ersättning för nätnyttan din producerade el gör hos ditt elnätsbolag. Hur mycket du får för nätnyttan varierar beroende på vilket elnätsbolag du tillhör, men är oftast runt 5 öre per kWh. Ovan exempel betyder att du får totalt 65 öre per producerad och såld kWh, utöver det du får från ditt elhandelsbolag.

Borde jag stänga av mina solceller vid negativa elpriser?
Nej. Utifrån ovan exempel är det inte lönsamt att stänga av dina solceller vid negativa elpriser. För att du faktiskt ska gå med förlust på den sålda elen måste priset vara minus 60 öre eller lägre. Dessutom tjänar du fortfarande på att använda din egenproducerade el i stället för att köpa från elnätet.