På den här tiden av året lyser adventsstjärnan, granen står tänd och ugnen går varm, visst är det mysigt! Men tänk på att du kan använda din el lite smartare, spara pengar och göra ditt hem lite mer hållbart i jul.

tips ♥ 1

Belysning är sååå mysigt denna tiden av året, men har du vanliga glödlampor så byt ut dessa till LED-lampor så sparar du både pengar och bidrar till en bättre miljö.

tips ♥ 2

Återbruk – ta vara på tidningar, kartonger, naturens egna material och skapa kreativa julpyssel.

tips ♥ 3

Pepparkakor, mums så gott! När du har bakat färdigt – sätt ugnsluckan på glänt och ta vara på eftervärmen, dessutom får du en härlig julig doft i köket.

tips ♥ 4

Tina din frysta mat i kylskåpet så minskar du energiåtgången i kylskåpet.

tips ♥ 5

Fett behöver vi alla, men inte i avloppet. Det stelnar och kan orsaka stopp och översvämningar som kan resultera i ett extra tråkigt och dyrt julfirande…och det vill vi ju inte.

tips ♥ 6

Inget går upp mot mysiga spelkvällar, ta fram Monopol eller Fia med knuff och lägg det där pusslet som väntar. Stäng av Playstation eller Xbox och spara några kilowatt.

tips ♥ 7

Vill du slå på stort, ge bort en laddbox eller varför inte solpaneler i julklapp.

tips ♥ 8

När tomten varit på besök och julklappen har öppnats, sortera rätt så omvandlas ditt avfall till förnybar energi.

tips ♥ 9

När julen har dansats ut – återvinn din julgran, lämna granen till närmaste återvinningsstation.

fler energitips? 

Här hittar du mer information hur du kan energieffektivisera ditt hem.

 


rebus

Kan du klura ut vår rim-rebus? 

Skriv ditt svar här nedan i formuläret eller skicka in det till oss. Glöm inte att ange dina kontaktuppgifter. Vi drar 25 lyckliga vinnare som svarat rätt och priset är 100 kr i form av ett presentkort på Karlshamns Centrumförening – som du kan välja att utnyttja i valfri butik eller restaurang i Karlshamn (som är knutna till Karlshamns Centrumförening).

Senast den 31/12 vill vi ha in ditt bidrag och vinnarna presenteras här på vår sida under vecka 2. Lycka till!

 

 

VINNARE I VÅR REBUSTÄVLING

Många svar fick vi och den korrekta meningen var: ”Snön lyser vit på taken, låt inte elpriset hålla dig vaken”. Fantastiskt bra jobbat! Vi har dragit 25 stycken vinnare som kommer att få ett presentkort på posten. Stort grattis till er alla!

Katja Tillqvist, Anita Johansson, Kerstin Cronberg, Gunilla Svensson, Leif Olsson, Percy Stark, Lena Jacobsson, Ingegerd Nylin, Simon Henriksson, Frida Johansson, Dan Odemo, Herbert och Sofia Brändewall, Sara Lexler, Susanne Olsson, Signe Hoff, Ann-Charlotte Karlsson, Ulla Lindström, Jenny Karlsson, Emma Cederquist, Åke Pettersson, Tim Sorinder, Bertil Bruno, Linn Stövegård, Monika Rangvén, Gulli Widerberg