VATTNA SMART

Vatten är en viktig ingrediens för Karlshamn. Tänk därför på att spara på det i sommar. Det gynnar oss alla.

tips & trix för att spara vatten

Det är viktigt att vara vattensmart året runt, men under sommaren är det extra viktigt då efterfrågan är mycket högre och tillgången är generellt lägre. Det finns många bra sätt att spara vatten, och om alla hjälps åt kommer det göra stor skillnad.

Hur blir man vattensmart?

  • Vattna nattetid mellan kl 21:00-06:00, bevattning dagtid kräver mycket större volymer då största delen av vattnet avdunstar.
  • Gräv ner en bevattningsslang i rabatterna och vattna rötterna direkt, på så sätt sparar du 70% vatten.
  • Om du är poolägare, investera i ett bra reningssystem så att du kan använda samma vatten hela sommaren.
  • Spara regnvattnet och använd till bevattning.
  • Plantera inte nya häckar eller lägg nya gräsmattor under sommartid då det kräver mycket bevattning, det är bättre att plantera från september till april.

Lite ”mindre” tips där alla kan göra skillnad

  • Duscha istället för att bada badkar, stäng av vattnet medan du tar tvål/schampo och försök undvika långa duschar.
  • Stäng av kranen medan du borstar tänderna eller rakar dig.
  • Ha en kanna med vatten i kylskåpet för att slippa spola i kranen för att få kallt vatten.
  • Kör enbart diskmaskin och tvättmaskin när de är fulla och använd ekonomiprogrammet. Att använda diskmaskin är ofta mer vattensmart än handdisk.
  • Vid handdisk, diska inte under rinnande vatten.
  • Laga onödiga läckor och droppande kranar.

 


vattenbrist

När vi inte har kapacitet att producera eller distribuera vatten motsvarande vad förbrukningen är i samhället tvingas vi införa bevattningsrestriktion eller bevattningsförbud. Detsamma gäller om nivån i vattentäkten Mien är för låg. Information om bevattningsrestriktion eller bevattningsförbud hittar ni både på vår hemsida under Driftinfo och på vår Facebooksida. Vi skickar även ut SMS till de berörda som har registrerat sig för SMS-utskick hos oss.

För att vara säker på att du tar del av all viktig information, registrera ditt mobilnummer här om du inte redan har gjort det. 

 

bevattningsrestriktion

En bevattningsrestriktion införs när vi tillsammans måste hjälpas åt att se över våra vanor för att undvika att det blir bevattningsförbud. Bevattning får endast ske nattetid mellan 21:00-06:00, all annan bevattning ska göras med vattenkanna. Poolfyllnad är tillåtet i lugnt tempo, dvs en tredjedel av maxtrycket i vattenslangen.

bevattningsförbud

När ett bevattningsförbud införs är det väldigt viktigt att vara så rädd som möjligt om vattnet för att det kan riskerar att ta slut. Det är enbart tillåtet att vattna med vattenkanna oavsett tid på dygnet. Användning av högtryckstvätt eller poolfyllnad är inte tillåtet.


 

ett ansvarsfullt poolägande

När sommaren kommer med alla dess härligheter så drar även poolsäsongen igång. Det är ju helt underbart att kunna svalka sig i sommarhettan utan att lämna sin egen tomt, men det finns vissa grejer som är viktiga att tänka på, både för att vattnet ska räcka till alla, men även ur en miljösynpunkt. Vi har gjort en lista som guidar dig från dagen poolen ska fyllas, till hur du underhåller poolen och sist men inte minst, hur du tömmer den på bästa sätt. A och O är att planera din fyllning då den kan ta tid.

fylla poolen

  • Använd trädgårdsslang eller liknande och fyll på i lugn takt för att undvika missfärgat eller grumligt vatten för dig och dina grannar.
  • Ha en dialog med dina närmsta grannar för att undvika att ni fyller era pooler samtidigt.
  • Ha slangens mynning ovan yta för att förhindra risken att få baksug där poolvattnet sugs ut i ledningsnätet vid stora vattenuttag i närheten.

underhålla poolen

  • Ha en väl fungerande vattenrening så du kan använda samma vatten hela sommaren, då sparar du både vatten och pengar.
  • Undvik kemikalier om det inte behövs.
  • Vid användning av kemikalier, följ instruktionerna och överdosera ej.
  • Använd aldrig silver för hygienisering då det inte dödar virus samt att det utgör en större miljöbelastning än klor.

tömma poolen

  • Använd inga kemikalier dagarna innan tömning.
  • Töm först och främst på din egna tomt, släpp ut lite vatten i taget så vattnet hinner sjunka undan.
  • Kontrollera så att vattnet inte ställer till problem för dina grannar.
  • Undvik att låta vattnet rinna ut på gatan och ner i gatubrunnar så att vattnet inte rinner helt orenat ut i våra vattendrag.
  • Töm inte vattnet direkt i vattendrag, sjöar eller hav då du kan skada djur- och växtriket.
  • Som en sista utväg ska du tömma din avklorerade vatten ut i spillvattennätet. Vid tömning av poolen får du inte ha högre flöde än vad du kan ha vid påfyllning.

Frågor & svar

Hur binder jag mitt elpris?

På grund av de kraftiga prissvängningarna på elmarknaden så kan vi just nu inte erbjuda att teckna ett fast elpris på vår hemsida. Du kan teckna ett elavtal med rörligt elpris här med mobilt BankID, inne på ”Min Sidor” eller kontakta vår kundservice på telefon 0454-818 00 så berättar de mer.

Kan jag betala via Autogiro eller E-faktura?

E-faktura registrerar du på din banks hemsida. Autogiro kan du antingen registrera på din banks hemsida eller på vår hemsida här. Du behöver ha ditt kundnummer hos oss och ditt kontonummer till hands.

Kan jag få fiber där jag bor?

Gå in här och sök på din adress, så ser du om din adress finns med.

Vad ingår i kostnaden för min fiberanslutning?

I anslutningsavgift ingår markarbete på tomt samt installation av fiberkabel och en switch. Grävning på tomten utförs av KEAB. KEAB ansvarar sedan för att färdigställa överlämningspunkten inne i bostaden, vilket består av inblåsning av fiber och installation av switch.

Kan jag få fjärrvärme?

Karlshamn Energis fjärrvärmenät omfattar Karlshamns, Asarums, Mörrums och Svängstas tätorter. För att få veta om du kan få fjärrvärme till din bostad eller för att anmäla intresse kontakta vår energisäljare Roger Antonsson på telefon 0454 – 818 27. Du kan också fylla i vår intresseanmälan så kontaktar vi dig omgående.

Vattenfilm

Vi ser till att du får ett lokalproducerat vatten direkt från kranen, dygnet runt. Men vi behöver också vårda, rena, förnya och investera så att vi även i framtiden har ett friskt och gott vatten till dig som bor här.

Vi ser till att du får ett lokalproducerat vatten direkt från kranen, dygnet runt. Men vi behöver också vårda, rena, förnya och investera så att vi även i framtiden har ett friskt och gott vatten till dig som bor här.