tips om strömmen går

ke_bilder_850x193_el_ficklampor

Om strömmen går hemma hos dig kan det bero på flera olika saker. Det kan vara ett avbrott på elnätet, en säkring eller din jordfelsbrytare som har slagit ifrån.

Kontrollera din egen anläggning 

Börja alltid med att kontrollera din egen anläggning först. Det bästa sättet är att kontrollera om grannen har ström. Vad gjorde du innan strömmen gick? Orsaken kan vara att du startade en maskin eller hade ovanligt många elprylar igång samtidigt.

Helt eller delvis utan el?

 • Delvis utan el? Kolla om det är en säkring som har gått. Det kan antingen vara en mätarsäkring på mätartavlan eller en vanlig säkring i elcentralen.
 • Helt utan el? Prova testknappen på jordfelsbrytaren eller slå på den.
 • Är grannarna utan el? Om du ser att grannen har ström eller att det lyser i trapphuset är det troligtvis något fel i din egen anläggning. Är det mörkt hos grannarna, ligger troligen felet på elnätet.

Strömavbrott i området

Vid ett avbrott på elnätet är det ditt elnätsbolag du vänder dig till för information. Tänk på att du kan vara elhandelskund hos men tillhöra ett annat elnätsbolag, beroende på var du bor i Karlshamns kommun.

”Driftinfo” som finns på karlshamnenergi.se eller i vår app kan du se om det finns ett känt fel i vårt elnät.

Hittar du ingen information, felanmäl hos Kundservice på telefon 0454-818 00, vardagar mellan kl. 08.00-16.00. Övrig tid/jour ringer du SOS Alarm 0470-270 26.
Vid större händelser får du alltid mer information via sms eller annan media som tv och radio P4.

SMS-AVISERING

Vid ett större avbrott skickar vi ut ett sms till berörda kunder. Har du ett kontantkort, skyddat nummer eller en mobil som är skriven på annan adress, får du automatiskt inget sms utan måste själv koppla ihop ditt nummer med din adress.

Registrera dig i vår tjänst för sms-utskick.

Tips för hemmet när elen försvinner

Blev det plötsligt mörkt eller har du blivit aviserad om ett planerat strömavbrott? Tänk på att stänga av dina elektriska prylar såsom tv, dator, router, kaffemaskin, diskmaskin och tvättmaskin – det underlättar för återinkopplingen av elen. Men det finns även konkreta åtgärder som du kan vidta under strömavbrottet.

Kyl och frys
Öppna dörrarna så sällan som möjligt. En välfylld frys håller kylan minst ett dygn om dörren inte öppnas. Vid längre elavbrott bör färdiglagad mat ätas upp så snart som möjligt. Kött och fisk bör tillagas för ätas direkt (om möjlighet finns att laga mat utan el). Bröd och grönsaker håller ytterligare ett par dagar.

Vatten
Tappa upp dricksvatten. Om avbrottet blir riktigt långvarigt kan trycket sjunka i ledningarna eftersom pumparna drivs med el.

Avbrott under maskindiskning
Stäng av maskinen och vattenkranen.

Avbrott under tvättning
Stäng av maskinen och vattenkranen.  Plocka ur ömtålig tvätt. Luckan kan öppnas med hjälp av ”nödöppningen” (se bruksanvisningen för din maskin).

Stäng av elapparater
Ha inte på motor- och kupévärmare. Stäng av tv, video, musikanläggning och andra elektriska apparater för att underlätta återinkoppling av elen.

Undvik hissar
Befinner du dig på allmän plats eller i ett hyreshus ska du inte använda hiss om du känner till risken för elavbrott.

SÅ FÖRBEREDER DU DIG FÖR ETT LÄNGRE STRÖMAVBROTT

Vid ett större avbrott påverkas inte bara belysningen och elektriska apparater i hemmet, utan i vissa fall även värme, vatten, telefoni och betalsystem.

Belysning

 • Stearinljus och tändstickor är alltid bra att ha hemma.
 • En ficklampa för att hitta i mörkret. Med en solcellslampa, fotogenlampa eller en uppvevningsbar lampa (dynamo) behöver du inte tänka på batterier.

Kommunikation

 • Med en powerbank eller en solcellsladdare laddar du mobilen och kan hålla kontakten med vänner och familj.
 • En batteridriven radio är också bra att ha till hands så att du kan få viktig information om strömavbrottet.

Mat och vatten

 • Har du plats i frysen är det bra att alltid ha en eller flera PET-flaskor med vatten infrysta och redo att ta fram om vattnet slutar fungera. Du kan också fylla dunkar med vatten så fort strömmen har gått.
 • Burkmat och konserver håller länge. Torr mat som pasta, ris, knäckebröd behöver inte kylas och är också bra att ha hemma.
 • Med ett campingkök kan du tillaga maten utan tillgång till el.

Övrigt

 • Våtservetter är alltid bra att ha till hands.
 • Ladda upp med varma kläder, sovsäck och filtar, särskilt under höst, vinter eller vår, då det snabbt kan bli kallt.
 • En kamin eller kakelugn i huset höjer både mysfaktorn och värmen.

 

FOLDER ”TIPS OM STRÖMMEN GÅR”

Här kan du ladda ner vår A5-folder för att skriva ut om du vill vara extra förberedd hemma.

Ladda ner ”Tips om strömmen går”

 

 

 

 

 

 www.karlshamnenergi.se 

Frågor & svar

Hur binder jag mitt elpris?

På grund av de kraftiga prissvängningarna på elmarknaden så kan vi just nu inte erbjuda att teckna ett fast elpris på vår hemsida. Du kan teckna ett elavtal med rörligt elpris här med mobilt BankID, inne på ”Min Sidor” eller kontakta vår kundservice på telefon 0454-818 00 så berättar de mer.

Kan jag betala via Autogiro eller E-faktura?

E-faktura registrerar du på din banks hemsida. Autogiro kan du antingen registrera på din banks hemsida eller på vår hemsida här. Du behöver ha ditt kundnummer hos oss och ditt kontonummer till hands.

Kan jag få fiber där jag bor?

Gå in här och sök på din adress, så ser du om din adress finns med.

Vad ingår i kostnaden för min fiberanslutning?

I anslutningsavgift ingår markarbete på tomt samt installation av fiberkabel och en switch. Grävning på tomten utförs av KEAB. KEAB ansvarar sedan för att färdigställa överlämningspunkten inne i bostaden, vilket består av inblåsning av fiber och installation av switch.

Kan jag få fjärrvärme?

Karlshamn Energis fjärrvärmenät omfattar Karlshamns, Asarums, Mörrums och Svängstas tätorter. För att få veta om du kan få fjärrvärme till din bostad eller för att anmäla intresse kontakta vår energisäljare Roger Antonsson på telefon 0454 – 818 27. Du kan också fylla i vår intresseanmälan så kontaktar vi dig omgående.

Vattenfilm

Vi ser till att du får ett lokalproducerat vatten direkt från kranen, dygnet runt. Men vi behöver också vårda, rena, förnya och investera så att vi även i framtiden har ett friskt och gott vatten till dig som bor här.

Vi ser till att du får ett lokalproducerat vatten direkt från kranen, dygnet runt. Men vi behöver också vårda, rena, förnya och investera så att vi även i framtiden har ett friskt och gott vatten till dig som bor här.