Bor du utanför tätort och vill ha fiber?

Vi vill självklart att även ni som bor utanför tätort ska kunna få en snabb och driftsäker uppkoppling.

För att göra detta möjligt har vi ansökt om bidrag för en rad olika områden via Länsstyrelsen. I mars i år fick vi stöd för utbyggnaden av Mieådalen och nu har Länsstyrelsen i Blekinge beviljat stöd för ytterligare 22,4 miljoner som ska fördelas i Blekinge. De ansökningar som har högst andel anslutningar har förtur att få bidrag. Tveka inte att teckna avtal omgående om du vill ha fiber till ditt område.

Hur går det till?

Vi hjälper till med att ordna allt så att du som kund på sikt ska kunna få din uppkoppling så enkelt som möjligt. Det innebär följande:

  • Området behöver inte bilda en förening
  • Vi samlar in anmälningar och hanterar all administration
  • Vi skaffar de tillstånd som behövs för att genomföra projektet
  • Vi säkerställer:
    • ett robust och driftsäkert fibernät
    • att fibernätet driftssätts (viktigt för att projektet ska räknas som klart)
  • Vi erbjuder ett öppet nät med valfrihet för dig som kund
  • Som kund får du tillgång till karlshamnsporten.se där du snabbt och enkelt hanterar dina tjänster

Hur många fastigheter kan anslutas med bidrag?

Karlshamn Energi har ansökt hos Länsstyrelsen i Blekinge om projekt för utbyggnad av bredband på landsbygden inom ett antal områden. Där vi får beviljat stöd kan vi bygga ut. Det är därför extra viktigt att du som vill ha fiber tecknar avtal.

Efterbeställning, vad innebär det?

Fastigheter som tecknar avtal efter att projektering av området påbörjats blir normalt efterbeställningar där anslutningsavgiften blir mycket högre på grund av att det inte utgår bidragsmedel.

Hur vet vi om vårt område får beviljat stöd

Så fort vi får ett positivt besked kring stöd för ditt område kommer vi att kontakta er för vidare tidsplanering. Glöm dock inte att stödet baseras och prioriteras efter antalet anslutningar så tveka inte att teckna avtal om du vill ha fiber till din fastighet.

Ja jag vill teckna avtal för fiber direkt

Illustration logga

Frågor & svar

Vilka leverantörer kan jag välja bland för Internet TV och Telefoni?

Ni kan läsa mer om våra tjänsteleverantörer i www.karlshamnsporten.se.

Vem äger anslutningen?

En slutförd fiberanslutning blir fast egendom och tillhör villan. Ägandet tillfaller villaägaren.

Var placeras switchen?

Switchen monteras innanför närmaste yttervägg mot gata, annan placering enligt överenskommelse mellan Karlshamn Energi och kund.

Vad kostar det att ansluta sig?

Kostnaden består av en engångsavgift, ingen månadsavgift för nätet tillkommer.
För att få information kring vad det kostar, klicka här. För att ansluta sig i ditt område skriver du in din gatuadress och laddar ner aktuellt avtal här

Vad ingår i kostnaden för min fiberanslutning?

I anslutningsavgift ingår markarbete på tomt samt installation av fiberkabel och en switch. Grävning på tomten utförs av KEAB. KEAB ansvarar sedan för att färdigställa överlämningspunkten inne i bostaden, vilket består av inblåsning av fiber, kontaktering samt uppslingning av fiber i switchen.

Jag har fått erbjudande om att teckna avtal för fiberanslutning. Varför bör jag ta del av erbjudandet?

När vi bygger ut fiber i ett förprojekterat villaområde ansluter vi flera villor samtidigt och kan då erbjuda ett bättre pris. En anslutning senare ger en högre anslutningskostnad och längre väntetid.

Tillkommer det någon kostnad utöver anslutningsavgiften?

Anslutningskostnaden är en engångskostnad, som du betalar till Karlshamn Energi. Tjänster som du efter installationen väljer att aktivera via valfri tjänsteleverantör i Karlshamnsporten, betalar du till din tjänsteleverantör.

Kan jag få uppskov eller betala via avbetalning?

Kontakta vår Kundservice så hjälper vi dig

Kan jag få ROT-avdrag när jag ansluter mig till fibernätet?

På själva grävningsarbetet kan ett ROT-avdrag göras med f.n. 1800 kr på totalpriset göras, enligt nu gällande regler (januari 2016) för ROT-avdrag. ROT-avdragets storlek kan komma att justeras om reglerna för ROT förändras.

Kan jag få fiber där jag bor?

Gå in här och gör din anmälan. Där ser du om din adress finns med under Fokus-, planerade eller leveransklara områden.

Jag ska flytta, vad händer med min fiberanslutning och mina tjänster?

Anslutningen följer med fastigheten och är inget man kan ta med sig, däremot de tjänster du valt för TV, telefoni och internet kan du antingen flytta med dig eller välja att säga upp dem. Detta gör du direkt via den tjänsteleverantör du valt via Karlshamnsporten.se.

Jag har ingen dator, varför ska jag ansluta mig till fibernätet?

Ja, via fiber finns många möjligheter utöver snabb internetuppkoppling, till exempel TV och telefoni. Du kan även koppla in smartahem-tjänster, larm, vårdtjänster m.m. på en internettjänstkapacitet. Det höjer ju också värdet på din fastighet vid en eventuell försäljning.

Hur går arbetet till på min tomt?

Karlshamn Energi gräver fram till närmsta yttervägg på villan. Röret läggs på ca 30-40 cm djup och bredden på schaktet är ca 15-20 cm. Grovåterställning gäller d.v.s. grus/jord tillbaka på sin plats, men inga plattor, asfalt, rabatter, gräsmatta. Då schakten är gjord så tar vi oss in (borrar) genom yttervägg och fibern ansluts i medföljande switch.

VI GÖR KARLSHAMN SNABBARE

EN FILM OM VÅR FIBERUTBYGGNAD

EN FILM OM VÅR FIBERUTBYGGNAD